Samfund: Hvorfor er verden vild med dansk design?

Samfund: Hvorfor er verden vild med dansk design?

Dansk design er kendt i hele verden for sine minimalistiske, nordiske linjer. Uanset, om du er New York eller Dubai, høster de danske designerbrands stor anerkendelse. Læs her, hvorfor.

De danske designtraditioner har i mere end 100 år været anerkendt i det meste af verden. Som alt andet er der perioder, hvor dansk design er mere populært end andre. Det skyldes naturligvis, at der er forskel på, hvad der er populært.

Der er dog ingen tvivl om, at udlandet er vilde med dansk design. Omsætningen er generelt stigende for både de nye og klassiske designikoner, vi producerer herhjemme. Danskere er generelt gode møbelsnedkere, og vi har næste for godt og gedigent håndværk.

Hvem hitter i udlandet?

Flere danske designerbrands hitter i udlandet. I mange år har Bang & Olufsen været dominerende, hvilket de stadig er, omend deres omsætning generelt er faldende. De har længe været en stor spiller på den internationale scene.

Verner Panton

Verner Panton er ligeledes et brand, der vækker genklang i store dele af verden. Hele karrieren har designeren været foran sin tid, og det lader ikke til, at populariteten daler. Det er danske &Tradition, der producerer de fleste af designerens lamper i dag, og de er stadig en stor eksportsucces i udlandet.

 

Skagerak

Skagerak, der tidligere var kendt som Trip Trap, sælges ligeledes over det meste af Europa samt i New Zealand og Japan. De er kendt for deres minimalistiske design, der ligesom mange andre danske brands, udmærker sig ved at være skabt i træ af højeste kvalitet.

Normann Copenhagen

Normann Copenhagen er, som navnet antyder, et københavnsk brand. De har skabt adskillige designklassikere på få år, og i 2014 bragte New York Times et rejsetillæg, hvor skribenterne hver i sær skulle fremhæve en europæisk storby.

Fokus for København omhandlede i særdeleshed Norman Copenhagen, der blev etableret i 1999 af Poul Madsen og Jan andersen. Særligt sofaer, puder og deres ikoniske tofarvede vaser blev fremhævet som værende noget helt unikt for dansk, såvel som internationalt, design.

Poul Henningsen

PH-lamperne, der er tegnet af Poul Henningsen, er ikke alene store designikoner herhjemme, men er anerkendte og berømte i hele verden. De rene og klare linjer i kombination med den smarte lysfordeling, som skærmer for pæren, er et klasseeksempel på dansk design, hvor form og funktion går op i en højere enhed.

PH-lamperne bliver produceret af Louis Poulsen, som ligeledes producerer Arne Jacobsen-stole og Verner Panton-lamper. De har filialer i hele Norden, men også Tyskland, Tokyo, London og Amsterdam.

 

Avatar

Torben Andersen

Torben Andersen er redaktør på Medalrespekt.dk.